Se nå: Traileren til «Trond Giske – Makta rår»

Nå er traileren klar til dokumentaren som gir et unikt innblikk Norges mest omtalte #metoo-sak. Filmen har kinopremiere 18. mars 2022.

Trond Giske – Makta rår er en film om hvordan makt gjør blind, og hvor lett det er for makthavere å bevare konsensus gjennom fortielser og taushet.

– Da jeg for over 20 år siden først tenkte tanken om å lage en film om Trond Giske var ideen min å filme ham fram til han kanskje ble statsminister, sier filmskaper Håvard Bustnes. – Giskes politiske talent var udiskutabelt, alle snakket om ham og hans suksess. Men han svarte aldri på min henvendelse. Etter at media publiserte de første anklagene om trakassering i 2017, tok jeg kontakt på nytt. Noen måneder senere responderte Giske og var villig til å treffes.

Bustnes fikk bli med Trond Giske rundt omring i Trøndelag, i hans rødmalte campingvogn. Men anklagene fortsatte å komme.

– Jeg måtte spørre meg hvordan det kunne ha seg at det stadig vekk dukket opp nye historier. Og hvordan Giske fortsatt kunne ignorere og bagatellisere varslene. Jeg begynte å oppsøke flere av kvinnene som hadde opplevd seksuell trakassering. De fortalte om en ukultur i Arbeiderpartiet der ingen turte å varsle. De fortalte også at Giske ikke var den eneste, sier Bustnes.

Makt gjør blind

Dokumentarfilmen er resultat av tre års arbeid. Filmen fikk sin internasjonale premiere under IDFA i Amsterdam i november. Der ble den møtt med nysgjerrighet og stor interesse.

– Mottagelsen under IDFA styrket meg i troen på at Makta rår handler om noe allment, om hvordan makt gjør blind og gir grobunn for en kultur der misbruk av makt kan hersket i årtier uten å bli stilt spørsmål ved, sier Bustnes.

Damehistorier

Det er over 20 år siden filmskaper Håvard Bustnes for første gang begynte å tenke på å lage en film om Trond Giske, en av Norges mest lovende unge politikere. Ideen var å filme fram til han kanskje ble statsminister, men han svarte aldri på henvendelsen.

Trond Giske fortsatte klatringen på den politiske karrierestigen. Alle snakket om hans suksess og store politiske talent, men så begynte det å gå rykter om upassende «damehistorier». Et voldsomt mediepress, varsler, videolekkasjer og påstander om maktkamp leder til at Giske trekker seg som nestleder i AP.

Hvordan kunne det ha seg at det stadig vekk dukket opp nye historier? Og hvordan kunne historiene fortsatt ignoreres og varslene bagatelliseres?

Alle snakket om hans suksess og store politiske talent, men så begynte det å gå rykter om upassende «damehistorier».

Anklager

Etter at media publiserte de første anklagene mot Trond Giske om seksuell trakassering i 2017, tok Bustnes kontakt på nytt. Noen måneder senere responderte Giske og var villig til å treffes. Bustnes blir med Giske i det han starter sitt politiske comeback, reisende rundt i Trøndelag med en rødmalt campingvogn for å møte støttespillere.

Trond Giske – Makta rår gir et unikt innblikk Norges mest omtalte #metoo-sak. Det er en film om hvordan makt gjør blind, og hvor lett det er for makthavere å bevare konsensus gjennom fortielser og taushet.

Prisvinnende regissør

Håvard Bustnes (f. 1973) har regissert og produsert dokumentarfilm i over 20 år. Han bor i Trondheim der han er medeier i UpNorth Film. Bustnes fikk sitt internasjonale gjennombrudd med kinodokumentaren Blod & ære som vant Amandapris og mottok en rekke priser, bl.a. beste nordiske dokumentarfilm på Nordisk Panorama i Malmø, Gullstolen i Grimstad og The Crystal Heart Award i USA.

Etter dette har hans filmer Helsefabrikken, Opprørske oldemødre og Hatets vugge blitt vist på over 100 filmfestivaler, vunnet priser og nominasjoner ved anerkjente festivaler som IDFA og Hot Docs, og har blitt distribuert på TV og kino over hele verden. Hans siste film Trond Giske – Makta rår hadde verdenspremiere på IDFA i Amsterdam, som er verdens største dokumentarfilmfestival.