Foto: Maria Sødahl

Hans Petter Moland skal filme «Markens grøde»

Hans Petter Moland skal filmatisere Knut Hamsuns nobelprisvinnende roman «Markens grøde». Filmen har fått 17.5 millioner kroner i produksjonstilskudd fra Norsk filminstitutt.  

Hans Petter Moland har både skrevet manus og skal regissere filmatiseringen av Markens grøde, som i Norsk filminstitutts vedtaksmøte tirsdag 24. oktober ble tildelt produksjonstilskudd etter kunstnerisk vurdering.

Det er filmkonsulent Tom Gulbrandsen som har innstilt filmen til tilskudd. Han uttaler:
– Hans Petter Moland har potensial til å lage den definitive filmatiseringen av Knut Hamsuns roman Markens grøde, med fokus på karakterene Isak og Inger og deres kjærlighetshistorie. Filmen vil i hovedsak basere seg på den første delen av romanen, hvor Isak og Inger bygger opp gården Sellanraa fra ingenting.

 

Sølvbjørn i Berlin etter forrige samarbeid

Markens grøde skal produseres av produksjonsselskapet 4 ½ ved Håkon Øverås og har et totalbudsjett på 52 millioner kroner. Øverås og regissør Moland samarbeidet også på produksjonen av den prisbelønte filmen Ut å stjæle hester som ble vist i hovedkonkurransen på filmfestivalen i Berlin i 2019 og mottok en sølvbjørn der.

Regissør og manusforfatter Hans Petter Moland debuterte som spillefilmregissør i 1993 og har siden markert seg både i Norge og internasjonalt som en av Norges ledende filmregissører, senest med Ut og stjæle hester (2019). Han har blant annet regissert Kjærlighetens kjøtere (1995), Aberdeen(2000), og Kraftidioten (2014), og internasjonale produksjoner som The Beautiful Country (2004), Cold Pursuit (2019) og den kommende Thug (2023).

Det finnes en rekke Hamsun-filmastiseringer:

Hamsun (1996): Denne filmen, regissert av Jan Troell, handler om Knut Hamsuns liv under og etter andre verdenskrig. Max von Sydow spiller rollen som Knut Hamsun, og Ghita Nørby spiller Marie Hamsun

Gåten Knut Hamsun (1996): Denne filmen er basert på Robert Fergusons biografi «Enigma – The Life of Knut Hamsun» og dekker Hamsuns liv fra ungdom til alderdom

Sult (1966): Denne filmen, regissert av Henning Carlsen, er basert på Hamsuns roman «Sult» og forteller historien om en slitende forfatter i Oslo.

Pan (1995): Denne filmen, regissert av Henning Carlsen, er basert på Hamsuns roman «Pan» og forteller historien om en ung løytnant som forelsker seg i en lokal jente mens han var stasjonert i Nord-Norge

Victoria (2013): Denne filmen, regissert av Torun Lian, er basert på Hamsuns roman «Victoria» og forteller historien om en ung kvinne som forelsker seg i en sjømann sommeren 1898

.