«Life is Beautiful» åpner Tromsø internasjonale filmfestival

Da den unge palestinske filmskaperen Mohamed Jabaly besøkte Norge i 2014, ble grensene til Gaza stengt – og Jabaly fant seg sittende fast i Tromsø.
Dokumentarfilmen hans Life is Beautiful følger reisen hans – hans kamp for å beholde sin palestinske identitet, samt det å bli anerkjent som filmskaper.

I 2014 var den unge palestinske filmskaperen Mohamed Jabaly på utveksling i Tromsø da grensene til hans hjem Gaza ble stengt for en uspesifisert periode. Dette ga flere problemer, blant annet at den norske regjeringen ikke ville godta hans palestinske pass, noe som betyr at Jabaly nå var statsløs. Da ble søknaden hans om arbeidstillatelse avslått, fordi det å være selvlært filmskaper betydde at han ikke hadde de nødvendige kvalifikasjonene. Det betydde at han ble fanget sammen med vertsfamilien i den arktiske byen Tromsø, og ikke kunne reise. Et av resultatet av denne situasjonen var at han ikke var i stand til å delta på visningen av 2016-debutfilmen Ambulance på IDFA.

Mens han venter på en avgjørelse fra retten, og følger den politiske og byråkratiske logikkens dystre stier, filmer Jabaly seg selv og sine norske venner og kolleger i den snødekte stillheten i det spektakulære norske landskapet. Disse scenene står i sterk kontrast til de pinefulle bildene og meldingene han mottar fra familie og venner i Gaza. Det tette kunstner- og filmmiljøet i Tromsø gjør i mellomtiden alt for å støtte Jabaly.

Filmen er på mange måter et kjærlighetsbrev til Tromsø som by, og filmen vil få norgespremiere mandag 15. januar 2024 under Tromsø internasjonale filmfestival.