«Welcome to Chechnya» – Sterkt og forstemmende om systematisk forfølgelse av homofile

5

Welcome to Chechnya er en usedvanlig sterk og nærgående dokumentar om drap og forfølgelse av LGBT-personer i Tsjetsjenia, som utføres av både familiemedlemmer og myndigheter.

Fra første scene forstår vi at det står om liv og død i dokumentaren Welcome to Chechnya, som følger et Moskva-basert LGBT-nettverk som hjelper homofile å flykte fra den russiske republikken Tsjetsjenia. Anslaget viser organisasjonens sentrale medarbeider David Isteev i telefonsamtale med en 20 år gammel jente de har gitt dekknavnet Anya, som forteller at onkelen hennes har funnet ut at hun er lesbisk. Han har truet med å si det til Anyas far, noe som kan føre til at hun utsettes for æresdrap, med mindre hun går med på å ha sex med onkelen.

Historier om forfølgelse, tortur og drap av homofile i Tsjetsjenia har figurert i nyhetene de siste årene, uten at russiske eller tsjetsjenske myndigheter har tatt affære. Snarere synes republikkens leder Ramzan Kadyrov å oppfordre til de inhumane handlingene, mens Putin hevder at påstandene om slike menneskerettighetsbrudd er grunnløse. I et arkivklipp fra et tv-intervju i Welcome to Chechnya fnyser Kadyrov – som ikke hadde vært malplassert som statsleder i den nye Borat-filmen – av de samme anklagene, og bedyrer at det ikke finnes homofile i landet. Og dersom de skulle finnes, er det åpenbart at han har særdeles lite til overs for dem.

Welcome to Chechnya (2020) 107min | Documentary | 30 June 2020 (USA) Summary: A group of activists risk their lives fighting for LGBTQ+ rights in Chechnya.
Countries: USALanguages: Russian, Chechen, English

Tett på mennesker og situasjoner

Gjennom intervjuer med Isteev og hans kollega Olga Baranova gis vi mer utfyllende informasjon om forholdene i Tsjetsjenia og det krevende og farlige arbeidet deres. Men den amerikanske filmskaperen David France (How to Survive a Plague og Martha P. Johnson: Hennes død og liv) har også kommet imponerende tett på noen av menneskene de prøver å redde ut av landet.

Welcome to Chechnya inneholder svært intense fluktsituasjoner filmet med skjult kamera, samt mange observerende scener fra nettverkets «safe house» i Moskva, der de homofile flyktningene oppholder seg fram til man finner et land som kan ta dem imot. Herfra bevitner vi blant annet et selvmordsforsøk, som viser med tydelighet hvilket press de er under – også fordi det er uaktuelt å oppsøke sykehus av frykt for rapportering til myndighetene og videre forfølgelse. I filmen får vi i tillegg se en betydelig mengde opprørende videomateriale aktivister har fått tak i, som dokumenterer den brutale volden LGBT-personer utsettes for.

Digital anonymisering

Nærheten til de utsatte karakterene og de dramatiske øyeblikkene er muliggjort av en bemerkelsesverdig, digital «deep fake»-anonymisering, hvor ansiktene deres er erstattet av fjesene til frivillige. Når man først legger merke til det ser det noe kunstig ut, men dette understreker bare det ekstreme alvoret i situasjonen. Det samme gjør informasjonen som inkluderes i filmen om den unge tsjetsjenske popstjernen Zelim Bakaev, som forsvant i 2017 – formodentlig på grunn av sin legning.

Welcome to Chechnya er en usedvanlig sterk og vellaget dokumentarfilm som retter nødvendig søkelys på den middelalderske og forbryterske behandlingen av homofile i Tsjetsjenia, som heller ikke begrenser seg kun til dette stedet. Den er dessuten en betimelig påminnelse om at mange mennesker ikke har annet valg enn å flykte fra hjemlandet sitt, i en tid hvor mange land holder grensene stengt for mennesker i nød.

Welcome to Chechnya har kinopremiere 30. oktober, og er for tiden også tilgjengelig på Bergen Internasjonale Filmfestivals strømmetjeneste BIFF+.