«Ingenting å le av» – er rene lykkepillen

5

Med Petter Næss i registolen og Odd-Magnus Williamson i hovedrollen har Ingenting å le av blitt en varm og humoristisk film om kjærlighet, liv og død.

Odd-Magnus Williamson har markert seg som en av våre beste standup-komikere. Nå har han både skrevet manus og spiller hovedrollen i Ingenting å le av.

Vi møter ham i rollen som standup-komikeren Kasper Berntsen. Livet hans har gått på skinner frem til nå, men suksessen både som komiker og i privatlivet er dalende.

Hans årlige juleshow blir kansellert – han blir byttet ut med en yngre oppadgående komiker. I tillegg slår dama opp og han får konstatert kreft – alt på samme dag. Det burde være mer enn nok for at de fleste går i bakken.

I stedet blir sykdommen en mulighet til å oppdage nye sider med seg selv – og ikke minst andre i samme situasjon. I samtalegruppen for kreftpasienter finner han ny kjærlighet. Og som standup-komiker opplever han at sykdommen bidrar til å fornye ham som standup’er. Williamsons manus er en sår fortelling, men først og fremst er det en fortelling om en mann som hverken gir opp livet og kjærligheten til andre – selv når det ser ut som mørkest.

Troverdig

I tillegg til å være  standup-komiker Odd-Magnus Williamson en solid skuespillerkarriere bak seg med roller i filmer som Kon-Tiki og Kaptein Sabeltann og tv-serier som Nobel, Abel Bergen og Beforeigners. Med Ingenting å le av viser han at han også er en gudbegavet manusforfatter. Filmen tar oss til et miljø han kjenner ut og inn. Det bidrar til troverdigheten i miljøskildringen.

Med seg har han solide skuespillere som bygger opp om hans egen karakter og historien. Ikke minst gjelder det Sara Khorami, som ellers der aktuell i Netflix-serien Post Morten: Ingen dør på Skarnes. Hun er fremragende i rollens som den brystkreftopererte unge kvinnen som kommer inn Kaspers liv. Øystein Martinsen er en fryd i rollen Kapers barndomsvenn og manager Erik Elisabeth som jobber hardt med sin egen kjønnsidentitet, datteren avvisning og som er mer enn middels interessert i andre verdenskrig – og sammenligner en hver utfordring i Kapsers liv med de store slagene under andre verdenskrig. Her får han brukt sitt komiske talent som vi kjenner igjen fra hans rolle som Kark i tv-serien Vikingene.

Det hele er elegant rodd i land av Petter Næss som behersker feelgood-sjangeren bedre enn de fleste. Et manus som dette kunne fort ezndt som en tåreperse. Næss går ikke i den fellen. I stedet har han laget en film om menensker av kjøtt og blod -som like godt kunne ha vært din nabo.

Ingenting å le av, en film om kreft, er rene lykkepillen. Kom deg på kino!