«Ingenting å le av» - er rene lykkepillen
5Total vurdering

Med Petter Næss i registolen og Odd-Magnus Williamson i hovedrollen har Ingenting å le av blitt en varm og humoristisk film om kjærlighet, liv og død.

Odd-Magnus Williamson har markert seg som en av våre beste standup-komikere. Nå har han både skrevet manus og spiller hovedrollen i Ingenting å le av.

Vi møter ham i rollen som standup-komikeren Kasper Berntsen. Livet hans har gått på skinner frem til nå, men suksessen både som komiker og i privatlivet er dalende.

Hans årlige juleshow blir kansellert – han blir byttet ut med en yngre oppadgående komiker. I tillegg slår dama opp og han får konstatert kreft – alt på samme dag. Det burde være mer enn nok for at de fleste går i bakken.

I stedet blir sykdommen en mulighet til å oppdage nye sider med seg selv – og ikke minst andre i samme situasjon. I samtalegruppen for kreftpasienter finner han ny kjærlighet. Og som standup-komiker opplever han at sykdommen bidrar til å fornye ham som standup’er. Williamsons manus er en sår fortelling, men først og fremst er det en fortelling om en mann som hverken gir opp livet og kjærligheten til andre – selv når det ser ut som mørkest.

Troverdig

I tillegg til å være  standup-komiker Odd-Magnus Williamson en solid skuespillerkarriere bak seg med roller i filmer som Kon-Tiki og Kaptein Sabeltann og tv-serier som Nobel, Abel Bergen og Beforeigners. Med Ingenting å le av viser han at han også er en gudbegavet manusforfatter. Filmen tar oss til et miljø han kjenner ut og inn. Det bidrar til troverdigheten i miljøskildringen.

Med seg har han solide skuespillere som bygger opp om hans egen karakter og historien. Ikke minst gjelder det Sara Khorami, som ellers der aktuell i Netflix-serien Post Morten: Ingen dør på Skarnes. Hun er fremragende i rollens som den brystkreftopererte unge kvinnen som kommer inn Kaspers liv. Øystein Martinsen er en fryd i rollen Kapers barndomsvenn og manager Erik Elisabeth som jobber hardt med sin egen kjønnsidentitet, datteren avvisning og som er mer enn middels interessert i andre verdenskrig – og sammenligner en hver utfordring i Kapsers liv med de store slagene under andre verdenskrig. Her får han brukt sitt komiske talent som vi kjenner igjen fra hans rolle som Kark i tv-serien Vikingene.

Det hele er elegant rodd i land av Petter Næss som behersker feelgood-sjangeren bedre enn de fleste. Et manus som dette kunne fort ezndt som en tåreperse. Næss går ikke i den fellen. I stedet har han laget en film om menensker av kjøtt og blod -som like godt kunne ha vært din nabo.

Ingenting å le av, en film om kreft, er rene lykkepillen. Kom deg på kino!

Om forfatter

Redaktør og publisher av Cinema. Han har jobbet med filmjournalistikk og kritikk siden 1987. Han er utdannet ved Høgskolene i Volda og Bø. Geir Kamsvåg har jobbet som avisredaktør og redaktør og publisher av flere kultur- og filmtidsskrifter. Han har vært redaktør for Cinema (tidl. Film & Kino) siden 2008. Medlem av Norsk Filmkritikerlag/FIPRESCI

Relaterte artikler

Delta i diskusjonen