5 filmer hvor vi heier på underdogen

De er ingenting, de kommer fra ingen steder og det er få som har noe tro på dem. Likevel står de opp mot en soleklar favoritt og gjør sitt aller beste, eller til og med overpresterer. Her kommer fem filmer hvor underdogen triumferer.

Hva er en underdog?

Det engelske ordet underdog betegner gjerne den svakere parten i et oppgjør, altså den som ikke har favorittstempelet.

Mest brukt er ordet i idrettens verden. Det er laget eller spilleren som har de svakeste oddsene mot seg. Sjekk ut kampanjene hos bet365 og du vil se flere eksempler på slike underdoger.

Underdog-filmene beskriver gjerne slike situasjoner, men de kan også finne sted på andre arenaer i tilværelsen, som for eksempel i rettssalen.

1 Rocky

Neppe har noen vært mer underdog enn Sylvester Stallone i denne filmen fra 1976. Når vår mann får sjansen til en tittelkamp mot verdensmesteren i boksing, er han i så dårlig form at han ikke engang kan løpe opp en trapp uten å bli andpusten.

Med et rigid treningsprogram hvor han bruker frosne slaktegriser som sandsekker, ender han opp med å gjøre en ganske god figur i ringen. Filmen engasjerte ungdommen i den grad at de kom skyggeboksende ut av kinosalene.

2 Million dollar Baby

Vi er fortsatt i bokseringen. Clint Eastwood er både regissør og spiller i denne filmen som vant en hel haug med Oscar.

Eastwoods rollefigur leter og finner en diamant der andre bare ser møkk. Det blir hans oppgave å pusse og foredle denne juvelen. Det vil si å trene bokseren spilt av Hillary Swank.

Det høres kanskje ut som en historie du har hørt før, men filmen regnes faktisk som et mesterverk med Oscar for beste film, beste regissør, beste kvinnelige skuespiller og beste mannlige birolle.

3 Dodgeball: A true underdog story

Googler man «filmer med underdog» kommer naturligvis denne høyt opp på resultatlisten – med underdog nevnt i tittelen.

Hvis noen lurer på hva dodgeball er, så er det altså det vi kjenner som kanonball fra gymtimene. Der gjelder det å ikke bli truffet av ballen.

Dette er en komedie hvor noen slemme kapitalister prøver å overta det koselige lokale treningssenteret. Gjengen må dermed vinne en kanonball-match mot antatt overlegne motstandere for at det ikke skal skje.

4 Lagaan: Once Upon a Time in India

Dette er den store indiske cricketfilmen fremfor noen. Den er også regnet som en av verdens 100 beste filmer av World Cinema, og ble nominert til Oscar som beste utenlandske film i 2002.

Tenk deg en indisk landsby besatt at britiske koloniherrer en gang i det nittende århundre. Skattene tynger de fattige bøndene og trues av sultedøden. Den arrogante britiske garnisonssjefen er imidlertid cricketentusiast på sin hals. Bøndene får derfor en sjanse til å slippe unna skatten dersom de slår et lag av godt trente soldater.

Hvor deilig ville det ikke vært å slå de snørrhovne kolonialistene i denne situasjonen?

5 Erin Brockowich

I «Erin Brokowich» fra 2000 er det ikke idretten som er tema, men den lille kvinnens kamp mot overmakten. Store korrupte selskaper og myndighetene må overvinnes både på det juridiske og moralske plan. Det siste går greit, men det første tar sin tid. Den som venter på noe godt, viser seg ikke å vente forgjeves.