«Charter» med Ane Dahl Torp er Sveriges Oscar-kandidat

Amanda Kernells film Charter er valgt som Sveriges kandidat til en Oscar i kategorien Beste internasjonale spillefilm.

Filmen handler om Alice (spilt av Ane Dahl Torp) som har ikke sett sine to barn på flere måneder. Etter en nylig og vanskelig skilsmisse holder eksmannen hennes (Sverrir Gudnason) dem fra å se henne i påvente av den endelige foreldrerettensdommen i Nord-Sverige. Når sønnen ringer henne midt på natten og gråter hjelpeløst, tar Alice grep. I et siste desperat forsøk på å vinne barna, bortfører hun dem og drar på en ulovlig chartertur til Kanariøyene.

Charter, regissør og manusforfatter Amanda Kernells første film etter Sameblod (2016). Charter hadde verdenspremiere på Sundance Film Festival i januar hvor den konkurrerte i kategorien World Cinema Drama. Filmen hadde europapremiere på Göteborg Film Festival, og konkurrerte om en Dragon Award for beste nordiske film. Filmen ble nylig også nominert til Nordisk råds filmpris hvor Dag Johan Haugeruds Barn vant prisen.

Charter hadde en veldig merkelig start, med premiere på svenske kinoer akkurat da koronakrisen rammet. Så jeg er veldig begeistret over at filmen fortsetter å reise verden rundt og blir sett av og berører et nytt publikum. Fet føles utrolig flott å kunne representere Sverige! sier Amanda Kernell.

– Juryen har valgt å nominere Amanda Kernells veldig personlige og rørende film. Et langsomt brennende og godt spilt familiedrama som er en av årets mest utfordrende filmer. At dette bare er Amanda Kernells andre innslag lover godt for fremtiden – vi har å gjøre med en veldig trygg regissør, som kan bli rangert blant de mest lovende europeiske filmskapere, sier Steffen Andersen-Møller, leder for den internasjonale avdelingen ved det svenske filminstituttet. og leder av Oscar-komiteen.

Amanda Kernell ble født i Umeå 1986 og studerte regi ved National Film School of Denmark. Hennes debutfilm Sameblod hadde premiere på den internasjonale filmfestivalen i Venezia og vant Europa Cinemas Label for beste europeiske film. Filmen har vunnet flere priser, inkludert Special Jury Prize på Tokyo International Film Festival, Dragon Award for Best Nordic Film at Göteborg Film Festival, Lux Film Prize og flere svenske Guldbagge-priser.