«Kampen om Narvik» får premiere 25. desember

Etter flere utsettelser har «Kampen om Narvik» endelig fått ny premieredato. Filmens produsent Aage Aaberge er lettet og glad over å kunne fortelle at det nå er avgjort når filmen kommer opp på kino.

– Etter at filmen har vært utsatt flere ganger, er det veldig godt å ha landet det vi anser som det beste tidspunktet for å vise filmen på det store lerretet. Vi har valgt å holde fast på vår opprinnelige premieredato, så filmen vil bli å se fra 1. juledag, sier produsent Aaberge.

«Kampen om Narvik» har vært hardt rammet av pandemien, og produksjonen har blitt påført store forsinkelser som følge av nedstenging og restriksjoner. Dette har ført til utsatt premieredato i to omganger. Deretter ble filmen utsatt en tredje gang som følge av utbruddet av krigen i Ukraina. En krevende vurdering, som satt svært langt inne for produksjonsselskapet.

– Selv om det var lett å argumentere for filmens relevans i forhold til krigsutbruddet i Ukraina, anså vi det som uaktuelt å lansere en film fra vår egen krigshistorie på et tidspunkt hvor Europa nettopp hadde blitt traumatisert av en ny krig, utdyper Aaberge, som legger til at han ser frem til at filmen omsider skal få møte sitt publikum.

 

OM FILMEN

April 1940. Den gryende krigen i Europa virker fjern for nordmennene, men verdens øyne er allerede rettet mot Narvik som skiper ut jernmalmen Hitler er avhengig av for å holde det tyske krigsmaskineriet i gang. Natt til 9. april krenkes Norges nøytralitet og tyske soldater går i land. Bykommandanten overgir Narvik uten kamp, men ikke alle er villige til å legge ned våpnene. Et kompani på 200 norske soldater bløffer seg ut av byen og tar opp kampen. Blant soldatene finner vi den unge korporalen Gunnar Tofte, som får sin ilddåp i kamp mot de profesjonelle, tyske alpejegerne i fjellene. I Narvik blir Royal Hotell, der hans kone Ingrid Tofte jobber som stuepike og tolk, tyskernes nye hovedkvarter. Fra skyttergraven er det enkelt å vite hvem som er venn og hvem som er fiende. Fra den sivile siden er bildet mer komplisert.

«Kampen om Narvik» får kinopremiere 25. desember i hele landet.